Winnica Agat to przede
wszystkim aktywny
wypoczynek połączony
z nauką i praktyką.

Często nie jesteśmy pewni, dlaczego robimy wszystko, co robimy, ale możemy powiedzieć z pewnością, że kochamy wino a ten fakt obliguje nas do zaangażowania. Praca innych w tej dziedzinie inspiruje nas do kontynuowania naszej podróży w produkcji różnych win.

Pierwsze nasadzenia rozpoczęto w 2007 roku, stopniowo powiększając winnice do 1,6 ha. Podobnie jak w wielu innych winnicach w Polsce zasadziliśmy na próbę wiele różnych odmian winorośli oceniając ich przydatność na naszym terenie.

Najlepiej sprawdziły się z białych odmian: Riesling, Johaniter, Solaris i Pinot Gris, a z czerwonych odmian: Rondo, Regent, Cabernet Cortis.

wyjątkowe położenie
i niepowtarzalne warunki gleby

Jesteśmy jedyną winnicą w Polsce położoną na stoku wulkanu wygasłego przed około 300 milionów lat, na wysokości 320 – 330 m n.p.m.

Choć bezpośrednio na terenie naszej winnicy najczęściej znajdujemy kryształy górskie oraz ametysty. Te ostatnie o barwie fioletowej przypominają odcień młodego Ronda.

Wino ze szczepu Rondo z 2010 r. w konkursie, w czasie Święta Polskiego Wina w Janowicach (województwie podkarpackim), zdobyło 3 miejsce w kategorii młodych win.

Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że szczepy czerwone dobrze się czują w naszym terroir.

Poznaj nasze wina

Wino o słomkowej barwie, gęste. Nos ujawnia aromaty jabłka, owoców cytrusowych, gruszki. Zrównoważona kwasowość, dobra struktura i długi finisz czynią wino przyjemnym jako aperitif oraz przydatnym do dań z ryb, owoców morza i drobiu.

Wino o jasno słomowej barwie, krystaliczne. Wśród aromatów dominują owoce takie jak: jabłka, gruszki, morele oraz cytrusy. Wino świeże, z rześką kwasowością, charakterem przypomina rieslinga. Świetne jako aperitif, a także do owoców morza, ryb, drobiu, sushi, tłustych wieprzowych mięs i wędlin.

Wino w kolorze purpury, gęste, o aromatach wiśni, czarnej porzeczki i leśnych owoców, w ustach wyczuwalne taniny, czekolada z dębowym akcentem. Wino przyjazne, sprawdzi się w towarzystwie pieczonego drobiu, mięs czerwonych.

Wino rubinowe o intensywnych aromatach czerwonych owoców: porzeczki, wiśni, śliwki, maliny, wzbogacone o nuty korzenne i dębowe. Wino średnio ciężkie, w typie win bordoskich, z wyraźnymi garbnikami. Sprawdzi się z mięsem pieczonym, smażonym, grillowanym.

Wino w kolorze granatu, gęste, o aromatach wiśni, jeżyny, w ustach wyczuwalna czekolada z dębowym akcentem. Łagodne garbniki czynią wino przyjaznym, lekkim, łatwym w piciu. Sprawdzi się w towarzystwie pieczonego drobiu, lekkich mięs czerwonych.

Zamiast dążenia do stylistycznych perfekcji,
staramy się utrzymać
równowagę i energię
w naszych winach

Nasza winnica oferuje:

  • zwiedzanie winnicy i degustacje produkowanych win
  • degustacje win z różnych regionów świata połączone z degustacją potraw kuchni tych regionów (food pairing)
  • biesiadę z gawędą o winie (aranżacja do uzgodnienia)
  • programy specjalne dla firm